Yrjar Heimbygdslag


Obs! Denne oppføringen er utdatert og informasjon kan være feil, se aktuell hjemmeside.

Sist oppdatert

Yrjar heimsbygdslag er lokalhistorielag og museumslag i Ørland kommune. Laget ble etablert i 1977.

Laget eier den bevarte husmannsplassen Tinden på Uthaug, Guriannastua nær Ottersbo og Museumsnaustet i Sjøgata på Uthaug. I naustet vises en båthistorisk utstilling. Laget har arkiver og gjenstandssamlinger i kjelleren på Austråttgården, men har foreløpig ikke realisert noen kulturhistorisk utstilling.

Laget utgir medlemsbladet Møllkula sammen med Bjugn bygdetun Mølnargården. Laget har også gitt ut noen bøker og hefter. Laget fikk Ørland kommunes kulturpris for 2011.

Bygninger
Husmannsplassen Tinden var husmannsplass fra 1883 til 1982, og med det Ørlands siste husmannsplass. Plassen ble overdratt til heimbygdslaget i 1992. Husene er bevart i den tilstand de var da siste beboere bodde der. Bygningene står i en vinkelform som er karakteristisk for området. Navnet kommer av plantenavnet tindved.

Plassen er åpen for omvisning etter avtale. På 1990-tallet ble det ved noen anledninger framført et historisk spel på tunet.

Guriannastua på Kalvå nær Ottersbo ble bygd ca. 1918 av Ørland kommune som bosted for fattigkvinnen Gurianna Husby (1860–1943). Heimbygdslaget har bygget opp en utstilling som legger vekt på fattigomsorgen i Norge i hennes levetid.

Museumsnaustet på Uthaug var lagets første museale anlegg. Naustet er autentisk, og rommer en utstilling om fangst og fiske gjennom tidene. Utstillingen inneholder også en åfjordsbåt.