Roald Amundsens hjem – Uranienborg


Obs! Denne oppføringen er utdatert og informasjon kan være feil, se aktuell hjemmeside.

Sist oppdatert

Roald Amundsens hjem - Uranienborg - informasjon

Fylke: Viken
Type: Museum

Uranienborg, Roald Amundsens vei 192, Oppegård kommune, er Roald Amundsens tidligere hjem.

Etter ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen 1903-06 plasserte han i 1908 noe av overskuddet i et eget hus. Ikke noe slott, men en romslig ungkarsvilla i sveitserstil ved Bunnefjorden. Roald Amundsen vokste opp i Uranienborgveien 9 bak Slottet i Kristiania og døpte det nyinnkjøpte huset for Uranienborg.[1]

Uranienborg står slik Amundsen forlot det da han dro på sin siste ekspedisjon. Huset er i dag museum, og en omvisning i sveitservillaen gir et godt innblikk i hans liv. Museet holder åpent for publikum fra 15. mai til 15. september. Statuen i haven ble avduket i 1972 på 100-årsdagen for Roald Amundsens fødsel.[2]

Roald Amundsen kjøpte stedet i 1908 og hadde dette som sin faste adresse i Norge helt fram til han forsvant med Latham. Navnet Amundsen ga stedet kan være inspirert av Uranienborgveien 9 på Frogner i Oslo hvor Amundsenfamilien bodde etter at de flyttet fra Tomta i Nordre Borge i 1872.

Uranienborg i Svartskog er meget utilgjengelig fra landsiden, særlig på vinterføre. Men med nærhet til fjorden og anløpene til Bunnefjordbåtene var avstanden inn til Kristiania overkommelig.

Uranien- er en dansk avledning brukt i sammensatte navn, her etter navnet til den greske gudinne Urania. Den danske astronomen Tycho Brahe bygde i 1580 på øya Ven i Øresund et observatorium som han kalte Uranienborg. I overført betydning betyr det god utsikt.