Naturmuseum og Botanisk Hage, Universitetet i AgderSist oppdatert

Agder naturmuseum og botaniske hage - informasjon

Fylke: Agder
Type: Museum

Hvem er vi?

Vi er Sørlandets eneste naturhistoriske museum. Museet ligger i et nydelig herregårdsmiljø like ved Gimle gård, omgitt av en døgnåpen botanisk hage. Vår botaniske hage er en av seks botaniske hager i Norge. I den botaniske hagen finner du de levende vitenskapelige samlingene til museet. I områdene rundt samlingene ligger store gressplener som er perfekt for lek og moro, eller en rolig piknik.

I hagen finner du også vår bergartutstilling – en flott samling med polerte stein fra Agder.

På Naturmuseet har vi en hovedutstilling og en temautstilling.

 

Historien

Naturmuseum og Botanisk Hage er et statlig museum. Museet ble stiftet i 1828 under navnet Kristiansand museum, og fikk navnet Agder Naturmuseum og Botaniske Hage i 1994. I 2017 ble vi et universitetsmuseum under Universitetet i Agder. Museets utstillingslokaler ble åpnet av daværende Kronprins Harald 26. juni 1990. Naturmuseet ble kåret til Årets museum i Norge i 2001. Til publikum tilbyr naturmuseet en hovedutstilling – fra istid til nåtid, temautstillinger og en vakker botanisk hage. I den botaniske hagen finner du også en bergartutstilling. Naturmuseet forvalter og utvikler vitenskapelige samlinger i botanikk, zoologi og geologi.

 

Utstillinger

På Naturmuseet har vi en hovedutstilling og en temautstilling. Hovedutstillingen oppgraderes våren 2023. Utstillingen tar deg med fra istid til nåtid, her får du se norske dyr i naturtro omgivelser, mineraler og bergarter. De monterte dyrene er vist i dioramaer med naturtro bakkgrunnsmalerier laget av Erik Bötcher, en av verdens beste museumsmalere. Temautstillingen presenterer aktuelle og spennende utstillinger, disse utstillingene skiftes ut jevnlig. 

Besøk utstillingen alene eller bli med på omvisning sammen med en av våre museumsformidlere.

 

Botanisk hage

En botanisk hage er ikke det samme som en vanlig hage eller park. I en botaniske hage finner du museets levende vitenskapelige samlinger. Vår botaniske hage består av anlegg både ute og inne. Innendørs finner du en av Norges største samlinger av kaktuser og sukkulenter. Utendørs er de levende vitenskapelige samlingene i hagen delt inn tematisk. Her finner du blant annet klosterhagen, tusenårshagen, bartrearboretet og de historiske og moderne rosehagene. Samlingene i botanisk hage brukes på samme måte som de botaniske samlingene i herbariet, og de geologiske og zoologiske samlingene. Hagen er døgnåpen og gratis for alle. Ta deg gjerne en tur på egenhånd eller bli med på en av de mange omvisningene som holdes i løpet av sommeren.

 

Aktiviteter og arrangementer

Det holdes jevnlig arrangementer for både barn og voksne på museet. Følg med på museets kalender. Om sommeren holdes faste aktiviteter for barn flere ganger i uken.

 

Skole og barnehager

Vi tilbyr gratis omvisninger og læringsaktiviteter til skoler og barnehager. Aktivitetene tar utgangspunkt i Kunnskapsløftet 2020 og Rammeplanen. Barna/elevene tas imot av dyktige museumsformidlere som tilpasser læringsaktivitetene til deres behov og nivå.

 

Besøksinformasjon:

Besøksadresse: Gimleveien 27, Gimle Gård, 4630 Kristiansand.

Nettside: Naturmuseum.no

Ring oss: 38 14 24 70

Åpningstider: 

Sesong (20. juni – 20. august): 
Alle dager: kl. 11.00 – 16.00

Utenom sesong: 
Tirsdag – fredag kl. 10.00 – 15.00
Søndag kl. 12 – 16.00 

Priser:
Voksen 80,-
Student og barn under 18år: Gratis
Ansatte ved UiA: 50,-

 

Følg oss på sosiale medier:

Facebook: Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder

YouTube: @naturmuseumogbotaniskhage-uia

Instagram: @naturmuseumogbothage

TikTok: @nbh_uia

 

 

Agder naturmuseum og botaniske hage photoAgder naturmuseum og botaniske hage photo

 

 

 

 

 

Photos by Universitetet i Agder (UiA),

Agder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photoAgder naturmuseum photo

 

 

Photos by Visit Sørlandet, per.aasen, per.aasenUniversitetet i Agder (UiA)