Landsmuseum


Obs! Denne oppføringen er utdatert og informasjon kan være feil, se aktuell hjemmeside.

Sist oppdatert

Lands Museum er et museum for natur, kultur og historie for Nordre og Søndre Land kommuner i Oppland fylke. Museet ligger i Dokka, ved nordenden av Randsfjorden og Dokkadeltaet naturreservat.

Museet ble opprettet i 1927, og gikk i 2004 sammen med Hadeland Folkemuseum i den nye organisasjonen Randsfjordmuseene.

Lands Museum er et 40 mål stort senter innen kultur- og naturhistorie som befinner seg i Landregionen. På museets området rundt 40 bygninger, den eldste fra 1630 og den yngste fra ca. 1924. Disse er historiske bygninger som gjenspeiler områdets gamle bondekultur gjennom århundrene. Det varierer fra storgårder til husmannsplasser og skogsarbeiderkoier. Blant dem er et hus fra 1700-tallet fra Thomle gård, som har rokokko malerier av kunstneren Peder Aadnes (1739–92). Videre faller en restaurert husmannsplass i Ringelia i Søndre Land, og en uteløe i Dokkadeltaet under museet. Museet spiller også en rolle i Grønvold sag og mølle i Torpa og Ringelia Gamle Skoles venneforening.

Nordre_Land_Muse (1118x751) (781x525) (545x367)

Museet har et amfi som muliggjør konserter, teater- og filmforestillinger. Dette er også et av stedene der innbyggerne i Land samles 17. mai. Et annet nytt bygg er teateret. Dette ble bygget i forbindelse med markeringen av årtusenskiftet. I museets administrasjonsbygning finnes flere utstillinger, som foreksempel «I beverens rike», «Laft gjennom 1000 år» og «I Fugleperspektiv, om fauna og kulturlandskap».

Lands Museum deltar i ulike prosjekter, et eksempel på dette er «Middelalderprosjektet». Dette prosjektets mål er å øke kompetansen innen tradisjonshåndverk som for eksempel lafting. I dette prosjektet arbeider museets ansatte sammen med lokalt fagpersonell, og slik tilføres verdifull kunnskap både til museet og det omliggende distrikt.

Lands Museum eier også Brustuen Elektrisitetsverk.