Site icon Museumsnett

Oscarsborg festningsmuseum


Obs! Denne oppføringen er utdatert og informasjon kan være feil, se aktuell hjemmeside.

Fylke: Viken
Type: Museum

 

Oscarsborg festning er et festningsanlegg som fungerte som indre forsvarsring i Oslofjorden.

Hovedfestningen, Oscarsborg, ble anlagt på Søndre Kaholmen i Drøbaksundet i 1848. Det viste seg snart at den alene var utilstrekkelig, og forsvaret ble bygd ut ytterligere med flere batteristillinger på begge sider av fjorden. I 1890-årene ble også Svelvikstrømmen i Drammensfjorden befestet, og dette ble også lagt under Oscarsborg festning.

Festningen omfattet i 1905, da den var på det mest utbygde, Oscarsborg med torpedobatteri på Nordre Kaholmen, Husvik batteri, Kopås og Seiersten batterier på østsiden av fjorden; Håøya batterier på sørsiden av Håøya; Nesset batteri ved Storsand på vestsiden av fjorden og Svelvik befestninger.

Oscarsborg festning er mest kjent for senkningen av den tyske krysseren «Blücher» den 9. april 1940. I dag er den militære virksomheten lagt ned, og festningen er åpen for sivile. Det er museum, utendørs scene i borggården, hotell, samt flere restauranter og gallerier på øya.

 

 

 

 

authors rcsun36, AmatørFoto, Quistnix!, Quistnix!, frankps, Quistnix!, greatandlittle, greatandlittle, MagneG, gormjarl, Quistnix!, frankps, greatandlittle, Quistnix!, greatandlittle, Heidi Rummelhoff Ringstad, greatandlittle, [AndreasS], [AndreasS], greatandlittle, [AndreasS], [AndreasS], [AndreasS], [AndreasS], Amalie Hoff Ludvigsen,